keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Iho suurennuslasin alla

Törmäsin muutama vuosi sitten englanninkieliseen termiin "sebaceous filaments", joka tarkoittaa kuta kuinkin tukkeutuneita ihohuokosia (jos joku tietää tälle jonkun virallisemman suomennoksen, niin valaiskaa toki tyhmää!). Sebaceous filaments eroaa mustapäistä, ei vain värinsä vuoksi, vaan myös siinä, että mustapäitä voi poistaa pysyvästi, tukkeumia ei.

Mustapää saa mustan värinsä siitä, että ihohuokoseen kerääntynyt tali hapettuu ilman kanssa ja muuttuu nimensä mukaan mustaksi, kun taas tukkeutunut ihohuokonen on väriltään vaaleampi, harmahtava tai jopa kellertävä.


Kun ekaa kertaa tämän termin bongasin, tuntui kuvaus sopivan hyvinkin omaan ihooni. Mutta koska tukkeutuneet ihohuokoset tukkeutuvat jatkuvasti, vaikka niitä kuinka tyhjentäisi, en halunnut uskoa, että omat pilkut naamassa olisi niitä, vaan uskoin edelleen niiden olevan mustapäitä. Niistä kun on kuitenkin mahdollisuus päästä eroon!

Ihmekös tuo jos mustapäille tarkoitetut hoitoaineet ei tehneet iholleni yhtikäs mitään. Tujummatkaan salisyylihapot eivät hievauttaneetkaan pisteitä naamassa. Salisyylihappo kyllä hillitsee ihontalin tuotantoa, joten ei sekään aivan turha aine ole ollut.


Pari viikkoa sitten sama termi tuli vastaan jossain Buzzfeedin artikkelin kommenttiosiossa, ja tällä kertaa päätin ottaa asian tosissani ja tutkin asiaa tarkemmin. Paulaschoice.com kertoo asiasta näin:

"Look closely at the tip of your nose. Do you see small, pin-like dots that resemble blackheads? If the dots are quite dark, then what you’re looking at are most likely blackheads, but if they have a more clear-ish flesh tone, or gray or yellow tinge, what you’re seeing are likely sebaceous filaments.
Another difference is that blackheads have a plug-like appearance when extracted, whereas sebaceous filaments more closely resemble a free-flowing column of wax-like sebum (sort of like a strand) as they are squeezed out.
Sebaceous filaments are naturally occurring hair-like formations that channel the flow of oil along the lining of the pore in which they lie. It’s a natural part of skin’s follicle (pore) structure and everyone has them. However, if your skin is oily or if your pores are large and prone to becoming clogged, you’re more likely to notice them. A sebaceous filament becomes visible as the lining of your pore fills up with sebum."

Aloin vihdoin hyväksymään, etten ollutkaan tyhjennettävissä olevien mustapäiden valtaama, vaan ihohuokoseni nyt vain sattumalta keräävät töhnää sisuksiinsa, enkä luultavasti niistä koskaan pääse eroon.

Ihohuokosia voi silti auttaa pysymään paremmassa kunnossa kuorimalla ihon säännöllisesti. Savipohjaiset naamiot toimivat myöskin hyvin, koska savi imee itseensä ylimääräistä rasvaa. Paula's Choice sivustolla kehotetaan käyttämään myös BHA:ta (salisyylihappo) sisältäviä tuotteita, koska BHA on öljyliukoinen aine ja siten voi auttaa "liuottamaan" talia. Myös kasvoöljystä voi olla apua.

En ehkä koskaan pääse näistä lopullisesti eroon, mutta uskallan silti toivoa, että jostakin löytyisi jokin keino, jolla ihohuokosia saisi oikeasti häivytettyä. Ehkäpä jopa Green Peel -yrttisyväkuorinta, josta olen haaveillut jo iät ja ajat, voisi olla tällainen hoito?Kärsitkö iho-ongelmista?
4 kommenttia:

 1. Mulla on selvästi mustapäitä ihohuokosissa, mutta ehkäpä tämä auttaa jotain muuta hoksaamaan eron. Koetan aina etsiä hyviä tuotteita iholleni, mutta mustapäät ilmestyvät aina äkkiä takaisin ihoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun iho-ongelmia ei olisi ollenkaan :D

   Poista
 2. Tää on niin totta! Mun ihohuokoset tekee tätä kans. Musta tuntuu, että oon tehnyt niin paljon hallaa noille puristamalla niitä, siitähän ne vaan pahimmillaan muuttuu finneiksi ja jää arpia. Ite kutsun näitä 'talisäikeiksi'. Kirjoitin siitä just kans postauksen, jonka linkkaan tähän alle.

  http://charlottaeve.com/fi/2017/01/11/youre-never-getting-rid-of-your-blackheads-and-heres-why-you-shouldnt/

  x Charlotta / charlottaeve.com

  VastaaPoista