maanantai 20. huhtikuuta 2015

Fantastiset sämpylät

Eiköhän polkasta viikko käyntiin erinomaisella sämpyläreseptillä!? 

Kukapa ei olisi sämpylöitä leiponut? Yleensä ne on hyviä uunituoreina, mutta usein niissä on niin tiivis rakenne, ettei ne enää jäähdyttyään tai pakastuksen jälkeen enää ole niin loistavia. Tässäpä oliskin aivan ihana resepti kaikille niille, jotka on edes joskus toivonut pystyvänsä leipomaan samanlaisia sämpylöitä, kuin kauppojen paistopisteistä saa.


Ainekset:

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl maitoa
25g hiivaa (puolikas hiivan pala, tai 1 pussi kuivahiivaa)
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12,5 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Valmistus:
1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja
lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada 
loppu maitovesi joukkoon ja sekoita mukaan jauhot
muutamassa erässä.

2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, 
kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. 
Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl jauhoja. Peitä kulho liinalla ja
anna nousta vedottomassa paikassa 1-1,5 tuntia.

(Tähän väliin pitää sanoa, että hirvitti kuinka löysäksi taikina jäi 12,5 dl vehnäjauhojen
lisäyksen jälkeen, mutta kannattaa uskoa ohjetta!)

 Taikina turpoamisen jälkeen

3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. 
Peitä kaksi uuninpeltiä leivinpaperilla.

4. Ripottele vehnäjauhoja pöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle.
Älä vaivaa taikinaa tässä vaiheessa, ilmakuplat kuuluu asiaan!

5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan
päälle ja taputtele taikinaa varovasti kädellä.
Älä edelleenkään vaivaa.

6. Leikkaa taikina suikaleiksi ja suikaleet vielä osiin.
Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia 
kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

7. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia
(tai uunista ja lämpötilasta riippuen 15-20min).

8. Anna sämpylöiden jäähtyä peittämättä niitä, 
jotta kuoresta tulee rapea.


Mulla oli ensimmäinen pelti hieman liian kauan uunissa, toinen oli noin 15 minuuttia 240°:ssa ja se toimi oikein hyvin. 

Tämä on kyllä ihan superhelppo ohje ja vähemmän työläs kuin perinteiset sämpylät, koska näitä ei tosiaan tarvi vaivata enää kohotuksen jälkeen. Taikinan leikkaaminen tosin hieman haastavaa, koska taikina jää melko löysäksi. 

Näistä tuli aivan ihanan kuohkeita ja päältään rapsakoita. Nam!

2 kommenttia:

  1. Pitääkin kokeilla, hyvään ja ilmavaan sämpyläreseptiin jauhojen määrä less is more on aina paras. :)

    VastaaPoista