torstai 29. tammikuuta 2015

Kauneuden historiaa: 1940-luku

Esittelin viime postauksessa 40-luvun muotia käsittelevän kirjan ja kuvia selatessani huomio kiinnittyi yhteen asiaan, jota en ollut tajunnut aikasemmin. Olin elänyt siinä uskossa (ja luulen että moni muukin), että 1940-luvun meikkaustyyli ei juurikaan tee eroa 50-luvun kanssa. Kun ajattelee 40-luvun tyyliä saattaa hyvinkin tulla mieleen Dita von Teesen ulkonäkö, mutta ainakin hänen meikkaustyylinsä jäljittelee enemmän 50-lukua. Jos kiinnostusta riittää, voisin sitäkin aikakautta esitellä jossain vaiheessa.


1940-lukua varjosti 2. maailmansota, joten raaka-aineitten käyttö oli rajallista. Siitä huolimatta naiset alkoivat meikata jo teini-iässä, mikä olisi parikymmentä vuotta aikaisemmin ollut aivan absurdi ajatus.

Tyypillistä 40-luvulle oli tietysti huulipuna punaisen eri sävyissä. Huulet rajattiin hieman omia huulia täyteläisimmiksi. Useimmat huulipunat olivat mattaisia, joten vaseliinia käytettiin huulikiillon tapaan. 


Kulmakarvat jatkoivat 30-luvun kaarevaa linjaa, ollen kuitenkin luonnollisempia kuin aikaisempina vuosikymmeninä.

Meikkipohjat olivat erittäin peittäviä, ja ennen kuin 50-luvulla markkinoille tuli nestemäinen meikkivoide, oli ne myöskin useimmiten pan stick muodossa. Meikkipohjaksi valittiin yllättäen hieman omaa ihonsävyä tummempi sävy, joka puuteroitiin vaaleammalla puuterilla.


Silmien rajauksia ei juurikaan näy aikakauden kuvissa ja jos näkyy ne on hyvin ohuita tai hieman jopa häivytettyjä. Mustan lisäksi rajauksissa on käytetty ruskeaa. 50-luvulta tuttuja "kissarajauksia" ei vielä aikasemmalla vuosikymmenellä näkynyt. Luomiväreissä oli hyvin luonnollisia matta sävyjä: vaaleaa ruskeaa ja beigeä. 40-luvun nainen keskittyi meikissään ripsiin ja huuliin. 


Ajan tyyliin kuului myös ruusunpunaiset posket. 

Kynnet kärjet saattettiin jättää lakkaamatta, koska se oli töitä tehdessä käytännöllisempää.


Ajanjakson tyyli-ikoneita oli mm. Veronica Lake, Judy Garland ja Rita Hayworth

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti